Rokje in een middag

Onlangs heb ik middagen zitten surfen op zoek naar het patroon van dat ene, heel makkelijk te maken rokje voor dochterlief. Ik vond helaas nergens wat ik wilde. Het “melkmeisjesrokje” kwam een eind in de richting, maar ik heb daar toch weer mijn eigen touch aan meegegeven 😉

Ik wil jullie de beschrijving niet onthouden:

* noot! Ik ben géén naaister of andersoortig kleding-maak-talent. Ik zal dus hier en daar best wel iets niet ‘volgens de regels’ gedaan hebben. Mocht je tips of trucs hebben, dan hoor ik ze graag!

** dit rokje is gemaakt voor een meisje met maat 104/110. Maar het voordeel is dat je door te meten, je eigen tailormade rokje kan maken!

Benodigdheden: Stof / Biasband/ Ritsje/ eventueel een drukknoop.

schets het rokje

 

Meet de omtrek van de taille. Deel dit door de helft. Dit is dan het voor- en achterpand. Deel dit weer door 2, zo hoef je maar één kant van het patroon te tekenen, deze kan je op de dubbelgevouwen stof leggen, zodat het aan beide kanten gelijk is. Omdat ik elastiek in de taille wil en een plooitje aan de voorkant maak, tel ik aan beide zijden 7 cm op.

 

 

Teken nu het patroon. Hier zie je dat ik de patroondelen van voor en achter tegen elkaar aan heb gelegd, zodat het rokje in ieder geval voor als achter even lang is.  De [ ] tekens geven de middenvouw van de stof aan.

 

 

 

Teken nu waar de zak ongeveer moet komen (dit is het gekromde lijntje) De stippelijn geeft weer hoe diep de zak aan de binnenkant wordt. Knip een 2 keer een papiertje wat precies langs de randen en de stippelijn past. Dit wordt de binnenkant van de zak.

 

 

Knip uit het voorpand van het rokje, het stukje van de zak langs de gekromde lijn. Doet dit wel precies op het lijntje, want dit dient weer als malletje voor de binnenkant van de zak. Als die precies gelijk zijn, werkt het makkelijker! Mocht je nu al helemaal de draad kwijt zijn, ik heb foto’s gemaakt om het even te illustreren.

 

Links boven de binnenzak, deze maak je dus TWEE keer. Uit het 2e deel knip je de opening voor je handen.

 

 

 

 

Leg nu eerst de zakdelen op elkaar. Let hier even op! Dat je dus de goede kanten op elkaar legt. Het kan ook anders, maar dat staat natuurlijk een stuk minder netjes 🙂

 

 

 

Knip al je patroondelen uit. Voor het voor en achterpand vouw je de stof dubbel. Uiteindelijk heb je dus 6 deeltjes. Valt mee he?!

 

 

 

 

Naai de zakken dicht. Dit hoeft alleen aan de onderkant en ‘binnenkant’ van de zak. De zijkanten en de bovenkant neem je straks vanzelf mee als je de andere patroondelen vast zet.

Leg nu het zakje onder het voorpand. Als het goed is, klopt de kromming precies!
Speld nu een biasbandje in kleur naar keuze op de rand.

 

 

 

 

 

 

En dan nu een ontzettend goeie tip als jouw stiksels steeds scheef gaan! Ik heb deze overgenomen van de dames van Crafterhours. Zet je naaimachine in standje 2. Op deze manier kan je namelijk de rand van je stof keurig langs je naaimachinevoetje halen en blijft je stiksel min of meer op dezelfde afstand van de rand en dus recht 😉

  

Voila! De zakken zitten erin! Nu is het voorpand alleen wel een tikje aan de grote kant.. maar dat komt omdat we er natuurlijk extra centimeters bij op hadden geteld.

Zoals je ziet heb ik spelden in het midden laten zitten, dit is met een reden, omdat we nu de plooi in het voorpand gaan maken. Ik meet de 7 cm (die ik in het begin erbij opgeteld had) af vanuit het midden. Dan vouw ik dit weer naar binnen, zodat je dus eigenlijk een plooi van 3,5 cm hebt.

  

Stik nu de plooi vast. Doe dit zo hoog mogelijk. Deze stiklijn verdwijnt straks onder de tailleband.

 

 

 

 

Zet nu de rits erin. Dit onderdeel behoeft bij mij nog wel enige perfectie zoals je ziet 😉 Ik ben hier nog niet zo heel erg goed in. Mocht iemand een goede rits-tutorial hebben, dan ontvang ik hem graag!

 Stik ook de andere zijde van het rokje aan elkaar.
Dan gaan we er nu een tailleband opzetten!

 Meet de omtrek van het rokje wat er nu voor je ligt. Tel hier 2,5 cm bij op. Dit is de lengte van je tailleband. Bedenk dan even hoe hoog je je tailleband wil hebben. Ik heb hier gerekend met 2 centimeter, omdat ik elastiek heb van 1,5 cm breed wat er nog in verwerkt moet worden. Doe de hoogte x 4 en knip dit stuk uit de stof. Vouw dit nu dubbel en dan nog eens naar binnen. Op dezelfde manier als dat je zelf biaisband maakt . Pers de vouwen er goed in (met een stijkijzer dus…)

Knip een stuk elastiek zo lang als de omtrek van de taille -/- 5 cm.

Voeg dit elastiek aan de binnenkant van de tailleband. Stik een zijde alvast dicht. (met de goede kanten op elkaar! En het elastiek er dus tussen! ) Dit is de overlap waar straks het (druk) knoopje komt.

  

Het overlapje voor het drukknoopje komt dus aan de kant van de rits. Het is handig om aan het andere einde van het elastike een veiligheidsspeld te doen, omdat je deze straks er nog tussenuit wil vissen.

Speld de hele tailleband vast en stik deze. Frummel dan het veiligheidsspeltje het laatste stukje uit de tunnel en stik ook deze vast aan de stof. Vouw het uiteinde naar binnen en stik vast. Eventueel met de hand als het niet meer door de naaimachine past.

  

We  zijn nu bijna klaar ! Knip het onderrandje mooi rond. Stik hier ook een biaisbandje aan. Sla er een drukkknoopje in….

    

En VOILA!

Veel naaiplezier!

Plaats een reactie